ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Κυρίες, Κύριοι,

Μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ 73Α – επισυνάπτεται στην παρούσα), επιχειρούμε μία πρώτη καταγραφή των διαδικασιών συμμετοχής στις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και των φορολογικών οφειλών, οι οποίες ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες στα μέλη μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ισχύοντα σε σχέση με τις δύο ρυθμίσεις και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε έως τώρα είναι τα εξής:

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Διευκρινίσεις

· Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ (νομικά και φυσικά πρόσωπα, ατομικοί επιχειρηματίες, εταιρείες και ιδιώτες, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας) που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2018.

Συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Εάν αυτή εκκρεμεί, η

ρύθμιση είναι δυνατή μόνον κατόπιν τροποποίησης των στοιχείων της αρχικής αίτησης.

Προσοχή: Ως βεβαιωμένες οφειλές για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ νοούνται εκείνες μέχρι και τις 30/12/2016. Οι οφειλές για τα έτη 2017 και 2018 θα μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές εφόσον βεβαιωθούν, ευελπιστούμε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

· Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 30/9/2019. Σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας μπορεί η συγκεκριμένη προθεσμία να παρατείνεται περαιτέρω.

· Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

· Για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρ. ΙΚΑ (εργοδοτικές εισφορές) και επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται έκπτωση 100% στις επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της κύριας οφειλής και έκπτωση 50% σε περίπτωση τμηματικής καταβολής σε έως 120 δόσεις, με κατώτατη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

· Για οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές και για οφειλές εργοδοτών – δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής – υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

· Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης τόσο σε ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΕΕ όσο και σε εκείνους του πρ. ΟΓΑ. Αυτό θα καταστεί εφικτό εξαιτίας της δυνατότητας επανυπολογισμού των παλαιών οφειλών (έως το 2016) με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (ΕΦΚΑ), η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρχικής οφειλής σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ρύθμιση αφορά όσους ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, (67 χρονών με συγκεκριμένα έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

· Όταν οι οφειλές στον ΕΦΚΑ είναι στο δικαστήριο για ένταξη στο νόμο Κατσέλη (υπάρχει δηλαδή επιδικία), τότε η διαδικασία αυτή διακόπτεται και οι οφειλές αυτές μπορούν να ενταχθούν κανονικά στις 120 δόσεις. Εάν,

βέβαια, έχει βγει δικαστική απόφαση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, η ρύθμιση με τον νέο νόμο δεν είναι δυνατή.

· Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του νόμου, ο ανώτατος προβλεπόμενος αριθμός δόσεων δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 120, ενώ στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση, παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, με το ελάχιστο μηνιαίο ποσό αυτής να προσδιορίζεται στα 50 € για όλους. Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τον ΟΓΑ όπου η ελάχιστη δόση μπορεί να είναι στα 30 €. Στη βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.

· Σε περίπτωση οφειλών από περισσότερες αιτίες (μη μισθωτός, ΟΓΑ, εργοδότης κλπ.), τα χρέη ρυθμίζονται αυτοτελώς και ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά τις προκύπτουσες δόσεις κάθε ρύθμισης. Δηλαδή, για κάθε διαφορετικής αιτίας οφειλή υποβάλλεται χωριστή αίτηση.

· Όσο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων, τα αναγκαστικά μέτρα αναστέλλονται. Η ρύθμιση χάνεται με τη μη καταβολή 2 συνεχόμενων δόσεων ή με τη μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019.

Προσοχή: Εάν χαθεί η ρύθμιση, το ΚΕΑΟ θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αναβίωσης και λήψης των αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων, δεσμεύσεων κλπ.). Επίσης, αναβιώνει όλο το παλιό χρέος (παλιό κεφάλαιο πριν τον επανυπολογισμό και προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους). Ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι της νέας ρύθμισης θα αφαιρεθούν.

Διαδικασία υποβολής αίτησης ρύθμισης χρεών σε ΕΦΚΑ

1ο Βήμα

Ø Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία όπου ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τους όρους της ρύθμισης, θα εξακριβώνει το ύψος των οφειλών του και θα επιλέγει ένα θέλει το κούρεμα και τον επανυπολογισμό των οφειλών του ή όχι. Προσοχή: Η διαδικασία επανυπολογισμού στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για όσους έχουν οφειλές το διάστημα μεταξύ 2002-2016 γίνεται αυτόματα και θα βρίσκεται

στη διακριτική ευχέρεια του οφειλέτη εάν θα την επιλέξει ή όχι. Εάν ζητήσει τον επανυπολογισμό της βασικής του οφειλής, τότε αντίστοιχα θα μειωθεί και η σύνταξή του. Έχει την επιλογή να διατηρήσει τη βασική του οφειλή και να ζητήσει μόνο κούρεμα των προσαυξήσεων, ώστε να διατηρηθεί η σύνταξή του σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Ø Η ένταξη στο σύστημα θα γίνει με τα στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και τους κωδικούς Taxisnet. Στην πραγματικότητα θα υπάρχουν 3 κατηγορίες ενδιαφερόμενων, εκείνες των «Ασφαλισμένων», των «Εργοδοτών» και των «Συνταξιούχων».

Προσοχή: Εισφορές μετά το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), δεν επανυπολογίζονται .

2ο Βήμα:

Ø Εφόσον ο οφειλέτης είναι ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ή του πρώην ΟΓΑ, αυτόματα θα εμφανίζονται από το σύστημα το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016 διαιρεμένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», καθώς και οι μήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Ø Εφόσον επιλεγεί το «κούρεμα», θα ακολουθεί από το σύστημα ενημέρωση του οφειλέτη για την έκτασή του (η βασική οφειλή κατά περίπου 55% και οι προσαυξήσεις κατά 85%).

3ο Βήμα:

Ø Ο οφειλέτης επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ελάχιστο ύψος 50€).

Προσοχή: Μέχρι αυτό το σημείο, η υποβολή έχει διερευνητικό στάδιο και μπορεί να μην προχωρήσει εάν ο οφειλέτης δεν το επιθυμεί. Από εδώ και πέρα, μπορεί είτε να προχωρήσει σε οριστική ρύθμιση ή να σταµατήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει.

4ο Βήμα:

Ø Μόλις ο οφειλέτης επιβεβαιώσει την οριστική υποβολή, παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και το νέο του χρέος διαβιβάζεται στο ΚΕΑΟ.

Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της 1ης δόσης – καταβολή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση – και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής, ενώ με την ένταξη σε αυτήν χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα δίμηνης διάρκειας.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΕΦΟΡΙΑ

Γενικές Προϋποθέσεις

Φυσικά Πρόσωπα – Ατομικές Επιχειρήσεις – Σωματεία κλπ.

· Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα (και ατομικώς επιχειρούντες) ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, ιδρύματα, συνεταιρισμούς, αστικές εταιρείες κλπ.) χορηγείται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστα οριζόμενο ποσό δόσης τα 30 €, ενώ εάν τα συνολικά εισοδήματά τους (φορολογικό έτος 2017) δεν ξεπερνούν τα 10.000 € τους χορηγείται αυτόματα η επιλογή των 120 δόσεων (εάν το επιθυμούν). Κατ’ εξαίρεση, συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 € δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 €.

· Για εισοδήματα άνω των 10.000 € οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120 κατ’ ανώτατο όριο. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

· Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%, ενώ προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων. Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.

Εταιρείες

· Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις (για τακτική αιτία, δηλαδή ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) και κατ’ εξαίρεση σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία (φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων). Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 €.

· Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10% . Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (24 ή 36, ανά περίπτωση).

· Σε περίπτωση που το ρυθμιζόμενο ποσό είναι πολύ μικρό και προκύπτει χαμηλότερος αριθμός δόσεων από το minimum όριο των 18, τότε αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των δόσεων – λιγότερες από 18 – και όχι το minimum ποσό της κάθε δόσης που ορίζεται απαραιτήτως και παραμένει αμετάβλητο στα 30 €.

Ακατάσχετος Λογαριασμός

· Δεν προβλέπεται πλήρης απελευθέρωση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών αλλά ενεργοποίηση, εντός αυτών, ενός ακατάσχετου ορίου, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

· Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εξαιτίας της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν σταδιακά την αποδέσμευση των λογαριασμών τους. Προκειμένου να “χτιστεί” το ακατάσχετο όριο (προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού) θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή 2 δόσεων – με την ολοκλήρωση δηλαδή τουλάχιστον της καταβολής της 2ης δόσης – της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της

Αφήστε μια απάντηση